Is voorleessoftware verplicht?
Nee, voorleessoftware inbouwen in je website of app is niet verplicht, maar wel prettig voor een mogelijk grote groep gebruikers. Voorleessoftware kun je inbouwen in een website. De inhoud van de pagina wordt dan voorgelezen aan een gebruiker.
Veel mensen denken dat dit bedoeld is voor blinde of slechtziende gebruikers. Hoewel dat natuurlijk goed zou kunnen – maar over het algemeen niet zo is 1, is dit vooral prettig voor de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland.
Deze mensen hebben veel moeite met het lezen van teksten, maar wanneer de tekst wordt voorgelezen aanzienlijk minder. Natuurlijk is ook leesniveau altijd van belang hierbij. Deze mensen hebben doorgaans geen weet van de schermlezer (screenreader) op hun computer of telefoon, die bovendien ook iets anders werkt dan voorleessoftware. Een screenreader kan namelijk alles voorlezen op het scherm. Voorleessoftware leest alleen de webpagina voor waarop deze software aanwezig is.
Welke voorleessoftware kan ik gebruiken?
Er zijn twee pakketten die veel gebruikt worden. Ik heb eigenlijk geen weet van andere voorleessoftware die in staat is Nederlandstalige teksten goed voor te lezen. De opties zijn in mijn beleving dus BrowseAloud en Readspeaker. Persoonlijk denk ik dat de stem van Readspeaker iets minder ‘blikkerig’ is, en prettiger overkomt voor de gebruiker.
Heb je ervaring met deze of andere voorleessoftware, of vragen en/of opmerkingen over dit artikel, laat het dan weten via email of de reacties hieronder.
Voetnoten
- Blinden en slechtzienden maken vaak gebruik van eigen software of andere ondersteunende technologie zoals een braille-leesregel of een screenreader, zoals JAWS, Supernova of NVDA.
- Gepubliceerd:
- Reading Time: 2 minutes
- Categorieën: toegankelijkheid